Muziekvereniging

In 1908 wilden enkele enthousiaste Langenbomers een fanfare oprichten. Dit initiatief werd echter door de toenmalige gemeenteraad afgewezen. Langenboom was nog geen zelfstandige parochie (hoorde bij Escharen) en alleen een zelfstandige parochie mocht een muziekvereniging oprichten.

Daarom was het vanzelfsprekend, dat kort na het ontstaan van de parochie Langenboom in 1918, de oprichting van een muziekvereniging vorm begon te krijgen. Pastoor van Gent was de initiatiefnemer.

Bij elke kerkelijke plechtigheid moesten er muziekkorpsen uit de omgeving worden opgetrommeld. Dat was erg ongemakkelijk. Daarnaast kon wat vertier in het dorp geen kwaad; er was niet veel te beleven anno 1921! De financiering van de instrumenten was nog wel een obstakel. De pastoor wist het benodigde geld te lenen.

Zo werd “Amicitia”, wat “vriendschap en verbondenheid” betekent in oktober 1921 officieel opgericht. De oorlog (1940-1945) was ook voor Amicitia een donkere tijd; kort daarna was er sprake van een sterke groei in leden. Eind zestiger, begin zeventiger jaren was het aantal spelende leden echter weer flink gedaald.  Wat nog belangrijker was: de eerste dames deden hun intreden bij de fanfare. In 1991 is de vereniging van Fanfare omgetoverd naar Harmonie.

Muziekvereniging Amicita bestaat tegenwoordig uit een harmonieorkest, slagwerkgroep Dynamic, het gezamenlijk opleidingsorkest met de muziekverenigingen van Mill, st. Hubert en Haps en een jeugdslagwerkgroep De Beats.